Най-горещите дни в годината ще вдигнат живака на термометрите до

...
 Най-горещите дни в годината ще вдигнат живака на термометрите до
Коментари Харесай

Горещниците идат – чака ли ни червен код

 

Най-горещите дни в годината ще вдигнат живака на термометрите до 32 градуса, предвижда пред „ Телеграф “ климатологът от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ проф. Георги Рачев.

Така наречените горещници са на 28, 29 и 30 юли. От климатична позиция те са върхът на най-високата точка на междинните годишни температури, отбелязва ученият.Най-горещите дни в Бургас и Варна ще донесат слънчево и топло време. Максималните температури по морето ще бъдат от порядъка на 30-31 градуса, а минималните-19-20 градуса. „ Отново ще имаме по този начин наречените влажни тропични нощи. Особено, когато няма вятър, а подобен по време на горещниците не се чака. В Пловдив температурите ще бъдат към 32 градуса, а в столицата ще бъде малко по-хладно – сред 27 и 29 градуса и без превалявания “, споделя още професорът. Народното вярване гласи, че каквото е времето през тези три дни, такова ще бъде времето през зимните месеци. Всеки ден дава отговор за съответния месец. В старите книги, които съм чел написа, че колкото по-горещо е, толкоз по-люта ще е зимата. И противоположното – колкото по-дъждовно и ветровито е през съответния горещник, толкоз по-мека и дъждовна ще е през съответните зимни месеци.

„ Аз постоянно съм се отнасял към националните поверия, свързани с климата с една усмивка, тъй като България е с прекомерно разнороден климат и в случай че за София, Плевен и Велико Търново някои неща важат, то за Хасково и Стара Загора те не са годни. Трябва да погледнем с усмивка на нещата и да се доверяваме на научно обоснованите прогнози, в сравнение с тези поверия, които, може би, преди време са били много реалистични, в което съм съвсем сигурен. В днешно време обаче, когато климатът несъмнено става много по-топъл, нещата не седят по този начин. Тази година чакам да отбележим абсолютният най-малко на леда в Северния ледовит океан. Никога, през последните, може би, 500 години не е имало толкоз малко лед на Северния полюс. Никога през последните 200 години не е било толкоз топло в Сибир. Ние се радваме на едно напълно обикновено и човешко лято “, отбелязва Рачев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР